Навигација

Данас обележавамо рођендан Николе Тесле и Дан науке

Факултет за информатику и рачунарствоФакултет за међународну политику и безбедностФакултет за економију и финансијеФакултет за екологију и заштиту животне срединеФакултет за предузетнички бизнис и менаџмент некретнинаФакултет за градитељски менаџмент-ГрађевинаОпште вестиФакултет за градитељски менаџмент-Архитектура

На данашњи дан 1856. године у Смиљану, у свештничкој породици, рођен је српски физичар и проналазач Никола Тесла, један од највећих умова у историји светске науке, посебно електротехнике, творац “новог техничког поретка”, чијим је изумима постављен темељ и правац вртоглавог научно-техничког развоја људског рода у 20. веку.
Проналазач је јачине магнетног поља, трофазног система преноса електричне енергије, индукционог мотора, генератора и трансформатора, феномена електромагнетне резонанце, и патентирао је низ изума на којима се заснива савремена електроника, а без којих би била незамислива техничка цивилизација, поготово пренос електричне енергије.
Тесла је пионир радио-технике, бежичне телеграфије и радара. Његов полифазни систем наизменичних струја показао је вредност на првој хидроцентрали на Нијагариним водопадима.

Патентирао је око 700 проналазака у области наизменичне струје, телекомуникација, акустике и машинства, од којих су многи нашли широку примену. Када је једини пут био у Београду 1892. године примио је орден Светог Саве.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/185/Nikola_Tesla.jpg