Navigacija

Otvoren javni poziv za Program IDENTITETI

Vreme 14. mart 2022. 14:06 - 20. maj 2022. 14:06

Fond za nauku Republike Srbije otvorio je Javni poziv za prijavu naučnoistraživačkih projekata iz oblasti društveno-humanističkih nauka. 

Program IDENTITETI namenjen je razvoju naučnih istraživanja iz oblasti društveno-humanističkih nauka. Ciljevi Programa su:

  • Podsticanje izvrsnosti i relevantnosti naučnih istraživanja u Srbiji u oblasti društveno-humanističkih nauka;
  • Afirmacija značaja društveno-humanističkih nauka za obrazovanje i društvo u celini;
  • Unapređenje međunarodne vidljivosti i saradnje u predmetnom domenu nauke.

Osnovni tematski okviri Programa su: Nosioci identiteta: jezik, pismo, istorija, religija, kulturna baština; Etnički i nacionalni identiteti; Prostor i identitet: regioni, teritorije, granice i migracije; Politike identiteta, pravo, bezbednost i diplomatija; Socijalni, individualni i psihološki identiteti; Rodni identiteti i zajednice; Identitet, književnost i umetnost; Identiteti,ekonomija, obrazovanje, mediji i digitalizacija. Pored navedenog, uz obrazloženje se mogu predložiti i druge tematske oblasti iz društveno-humanističkih nauka koje se bave identitetom, a koje su od značaja za Republiku Srbiju.

U ovom Programu pravo učešća imaju akreditovane NIO u Republici Srbiji, po pravilu, u okviru društveno-humanističkih nauka, u svojstvu Nosioca projekta ili Učesnika projekta.

Ukupan budžet Programa je 2.000.000 evra. Najveći budžet pojedinačnog projekta je 150.000 evra. Trajanje projekta je 24 meseci.

Javni poziv za prijavu naučnoistraživačkih projekata otvoren je od 14. marta 2022. godine i trajaće do 20. maja 2022. godine.